Winterpizza: tips voor het maken van pizza's in de kou, regen en sneeuw

Als je een pizzaoven hebt, staat er 24/7 pizza op het menu, 365 dagen per jaar. Dat klopt: warme, verse pizza, het hele jaar door.

Klinkt dat als een aantrekkelijk idee? Dat vinden wij ook.

Blijf afspreken met vrienden en familie voor pizza-avonden en etentjes. Met de beste tips op basis van tien jaar ervaring met koken overal ter wereld, zoals bij de poolcirkel (eerlijk, hier is een video), in de woestijn van Texas en in Schotland (waar regen bijna altijd het standaardweer is en waar het hoofdkantoor van Ooni staat) gaat dat zeker lukken.

Goed voorverwarmen

Zelfs als je oven bedolven is onder een berg sneeuw, kun je er nog steeds mee bakken. Je moet hem alleen voldoende voorverwarmen om ervoor te zorgen dat je de gewenste baktemperatuur bereikt.

Je kunt er alleen zeker van zijn dat je die temperatuur hebt bereikt met een infraroodthermometer, maar een ruwe schatting is minstens 15 en hoogstens 25-30 minuten. Dit kan variëren, afhankelijk van het type brandstof dat je gebruikt.

Pro tip: Bewaar je steen binnen

Een grote tijdsbesparing bij koud weer is om je pizzasteen binnen te bewaren (uiteraard pas naar binnen halen als hij volledig is afgekoeld).

Als je begint op een droge en warme pizzasteen, krijg je betere resultaten in alle weersomstandigheden.

Houd je pizzascheppen droog

Een natte schep zorgt ervoor dat je rauwe deeg blijft plakken wanneer je de pizza in de oven probeert te schuiven.

Houd je scheppen uit de regen onder een paraplu en houd een keukenhanddoek in de buurt om ze te drogen.

Laat je schep afkoelen tussen de bakbeurten door

Warmte die van een schep afstraalt na eerdere baksels kan als lijm werken waardoor het rauwe deeg blijft plakken en het schuiven mislukt.

Om dit te voorkomen kun je meerdere scheppen gebruiken als je in de kou werkt: Eén om te schuiven en een andere om te draaien en terug te halen. Op die manier kun je je warme en koele schep altijd gescheiden houden.

Opstellen met de wind mee

Probeer je oven zo te plaatsen dat de wind van achteren komt. Op die manier zal de wind de vlam naar voren naar de ovenmond blazen in plaats van in de oven te komen en hem terug te duwen of helemaal te doven. Laat de wind je helpen in plaats van je tegen te werken. Dit geldt zowel voor gas- als houtskoolovens!

Wees vooral voorzichtig bij zeer harde wind en draag altijd beschermende kleding.

Houd rekening met extra opwarmtijd

Zelfs bij warm weer hebben Ooni ovens tijd nodig om op te warmen en weer op temperatuur te komen tussen het bakken door. Bij kouder weer kost dit iets meer tijd, maar je krijgt nog steeds dezelfde heerlijke pizza.

Pizzabodems voorbakken voor grote feesten

Om je bodem voor te bakken, of gedeeltelijk te bakken, schuif je de pizzabodem in de oven en bak je hem totdat hij net gebakken is, maar nog steeds bleek.
Tip: voeg een handvol ijsblokjes toe aan het midden van de bodem voordat je hem bakt, zodat het midden plat blijft en niet opzwelt of bruin wordt.

Als je dan een feestje geeft, hoeven je gasten de voorgebakken bodems alleen nog maar van toppings te voorzien en ze in de oven te schuiven om af te bakken. Zo staan je pizza's sneller op tafel.

Gebruik restwarmte

Het bakken hoeft niet te stoppen zodra je het vuur dooft. Je oven blijft tot een paar uur warm terwijl hij langzaam afkoelt, wat de perfecte gelegenheid is om recepten met een lage temperatuur te maken.

Je kunt de warmte van de oven ook gebruiken om voorgerechten en hapjes op te warmen of om drankjes zoals glühwein op te warmen.

De beste pizzaspullen voor het winterseizoen

Als het aankomt op entertainment, gaat er niets boven een gasgestookte oven zoals de de Ooni Karu 16 (met de optionele gasbrander) of de Ooni Koda 16.

Deze krachtige gasgestookte ovens bieden een consistente brandstoftoevoer zodat je nooit hoeft na te denken over het onderhouden van je vuur. Daarnaast hebben ze voldoende ruimte binnenin om gerechten te maken die groot genoeg zijn voor een grote groep en zijn ze ontworpen voor een eersteklas gebruikerservaring die het houden van een feestje tot een fluitje van een cent maakt.

Andere onmisbare items voor feestjes bij koud weer komen uit de lijn met gietijzeren bakgerei.

Met deze duurzame en zeer veelzijdige accessoires kun je in principe elk gerecht bereiden, zoet of hartig. Gebruik je gietijzeren bakgerei om voorgerechten en bijgerechten op te warmen of te garen bij stijgende temperaturen terwijl je oven opwarmt.

Winterrecepten om de kou weg te houden

Op de website van Ooni vind je een hele verzameling aan recepten. Zo kun je een heel menu samenstellen. Start bijvoorbeeld met een lekkere kaasfondue met camembert, brie en witbier die je klaar kunt maken in een opwarmende oven. Ga na het voorgerecht door naar de ster van de show, pizza! En er is niks mis mee om een etentje af te sluiten met een smeuïg, zout en zacht gebakken chocoladekoekje zoals de Easy Salted Chocolate Chip Skillet Cookie. Deze kun je maken in de restwarmte van je oven terwijl deze afkoelt.